Kategorier
Reparation

Fjärrkontroll till kalvamma

Denna fjärrkontroll kom in i slutet på juli. Felbeskrivningen var “skärmen stängs av”. Undersökning visade att kretskortet var utan anmärkningar, men skärmens kort hade någon sorts glapp i sig och det bedömdes vara irreparabelt.

Fick leta upp en ny skärm, vilket inte var helt lätt, och beställa hem. Bytet gjordes under gårkvällen och allt funkade bra till slut. Reparationen dokumenterades med video och återfinns här nedan.

Kategorier
Reparation

En cool vinkyl

Kvällen bjöd på en ovanlig reparation: en tvådelad vinkyl, där den övre kastat in handduken.

Felet visade sig vara bland annat två MOSFET i nätdelen som var arga och blev glödheta, och som dessutom lade nätspänning på sina kylflänsar. Det var ett smärtsamt test som undertecknads finger fick genomlida.

Nya MOSFET, ny likriktare, nya filterkondingar och lite annat löste biffen.

Kategorier
Reparation

Industri-PSU

Denna helt defekta industrinätdel kom in i mitten på juni och visade sig vara en rejäl utmaning. Över två timmar felsökning (exklusive nattliga problemfunderingar) tog det att komma fram till att det var switchregulatorn som hade kastat in handduken.

Regulatorn är 8x5mm stor, väger inte ens ett gram och stoppade hela maskineriet genom att skrika “JAG VILL INTE”. Lösningen var att byta ut bråkstaken, så nu snurrar allt som om ingenting har hänt.

Kategorier
Reparation

Styrbox EC140

Detta kretskort, från en grävmaskin, landade precis på arbetsbänken. En utmaning utan like, så helgen får anses vara räddad.

Kategorier
RiBIT.se

Jordbruksaktuellt

Verkstan blev idag omskriven på sida 14 i Jordbruksaktuellt (nr 12, 2020) som når ut till strax under 70.000 lantbrukare i Sverige. Himla roligt.

Tidningen som helhet finns att läsa på denna länk.