Kategorier
Reparation

Claas Rollant 455

Sällan har så många normalprioriterade ärenden ligga så länge, för det ena akutjobbet avlöser det andra de senaste veckorna.

Detta, en Claas Rollant 455, landade på bänken i förmiddags. ”Startar ej”, hette det. ”Bråttom som fan”, hette det också.

Pinout var känd sedan tidigare, så in med 12V för att se vad som (inte) händer. Amperemätaren leker jojo mellan 0.06 och 1.1, och kommer aldrig till ro. Inte en tillstymmelse av aktivitet på displayen, och multimetern pendlar mellan 0.4 och 0.6 volt på alla regulatorutgångar.

Lödde loss alla tre regulatorer (varav en QFN24-kapsel, horribel liten sak!) och testade igen; samma sak. Värmekameran avslöjade två varma områden: ena vid utgången till skärmens belysning, andra vid strömintaget. Båda områden är lika obegripliga.

Fram och tillbaka mellan mätningar i ich utanför mikroskopet, men den röda tråden lös med sin frånvaro. Nånting slukar ström periodvis, men vad? Effektutvecklingen var för låg för att det skulle räknas som kortslutning, så vi satt med skägget i brevlådan i en och en halv timme.

Tog en titt i hörnet där värmekameran rapporterat ”varmare”. Sitter tre ytmonterade komponenter där, men det går inte avgöra på färgerna om det är kondingar (MLCC) eller induktorer, så vi lödde loss alla tre och mätte dem fristående.

Uppmätte 10uF på två, medan den tredje hade en resistans på 100 ohm. För högt för en induktor. Kan det vara en MLCC?

Lödde tillbaka de två kondingarna och testkörde: ingen strömrusning. Bytte den tredje, okända klumpen, till en fungerande MLCC med samma kapacitans och testkörde: ingen strömrusning.

Lödde tillbaka alla regulatorer, kopplade ihop allt lite provisoriskt, tryckte in 12V, och enheten dansade igång som om inget hade hänt.

Har sagt det förr och säger igen: MLCC är ett djäkla aber när de blir kortslutna. De kostar typ 40 öre styck och kan utan problem tvärmörda en styrpanel i 40000kr-klassen som om inget hänt.

Än en gång lyckades vi rädda svindyr elektronik från att hamna på soptippen i ett U-land, och ägaren slapp bli ruinerad av att köpa en ny.

Win-win-win!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *