Kategorier
Reparation

Massey Ferguson MF30

Du vet situationen när felet står och skrattar en rakt i ansiktet, man vet vad felet är och hur det uppenbarar sig, men inte _varför_ det blir som det blir?

Precis ett sådant fel låg på bänken idag, i form av styrenheten till en skördetröska av modell Massey Ferguson MF30.

Skärmen hade så dålig kontrast att det med nöd och näppe gick att läsa i en mörk omgivning, men Mission Unpossible i dagsljus vilket komplicerar en del då man gärna vill tröska i just dagsljus.

En titt på kretskortet och det tog under minuten att lista ut hur man tjuvkopplar enheten så att den kickar igång. Informationen var läsbar i två sekunder, sen fick kontrasten krupp och gjorde i byxan så att allt blev svårläst. Det stod bortom allt tvivel att det var just kontrastproblem, men det var inte klart  om det berodde på defekt skärm eller styrningen till kontrasten.

Med oscilloskopet gick de att se en ledtråd: felbeteendet upprepar sig med exakt samma mönster och varje gång med exakt samma tidsintervall direkt efter uppstart. Detta innebär att displayen är som den ska, så det var dags att leta upp styrningen.

Displayen är obsolet sedan 1996 och databladet var imte helt lätt att hitta, men där stod att pinne 7 var Vo vilket är konstrastspänningen (som är negativ). Lite letande på kretskortet och vi hittar en MAX749, som styr just kontrasten med hjälp av en P-FET, en Schottky, en drossel och ett RC-filter. Det luriga här var att det satt lite fler komponenter än vad databladet krävde för funktionen, bland annat två tantalkondingar och en keramisk kondensator som avkopplar RC-filtret.

Absolut vanligaste felkällan vid kontrastfel är defekt RC-filter. Detta var intakt, likaså P-FET, Schottky och tantalerna. Fatta noll. Vad fanken är det som sabbar signalen?

Drosseln löddes loss, och där visade det sig att ett ben ruttnat så det fanns ingen kontakt. Var detta felet? Skarvade ihop benen under mikroskopet och testade igen; snarlikt fel, men en liten förändring i tidskonstanten på oscilloskopet.

Slut på idéer, men det går inte att bara ge upp så vad sjutton hittar vi på?

Tog fram databladet till MAX-kretsen och lusläste den pärm till pärm. Kollade alla tabeller, grafer, ekvationer och försökte komma in i huvudet på den som designat kontraststyrningen. Alla uträkningar stämmer med verkligheten, komponenterna matchar rekommendationer, allt tipptopp.

Vafan error?

Sen kom skänken från ovan: MAX749 har ett reset-läge, där man – utan att låta kretsen till att stänga av utgången – tvinga kretsen till att sätta kontrastutgången till halva spänningen, vilket i teorin borde innebära 50% kontrast, vilket borde vara läsbart.

För att tvinga en reset krävs att pinne CTRL hålls till 0V och ADJ hålls hög. Vi lödde därför loss hela kretsen och böjde försiktigt upp pinne 2 och 3 (så att de inte skulle få kontakt mot kretskortet), letade upp 5V / jord och kopplade ihop dem med lite magnettråd lite snabbt och hafsigt bara för att se om idén var rätt.

Koppla tillbaka allt, på med matningen, och…FULLT LÄSBAR SKÄRM 🤩

Det här felet tog oförskämt lång tid att lösa, men vi lärde oss massvis på kuppen och bara det är en enorm vinst för framtiden om det kommer in något liknande igen. Nu kan vi med gott samvete koppla av och låta de grå vila till på måndag.

Trevlig helg!