Kategorier
Reparation

JCB 8250

En JCB 8250 kom in med släckt skärm men full funktionsduglighet i övrigt. Specialdisplay med speciallysrör, naturligtvis, så ingen av standardleverantörerna hade den i lager utan den fick beställas från långtbortistan.

Ny display kom och byttes ut, men då enheten är beroende av en tändsignal (som är bensvår att hitta) gick det inte att bänktesta den så detta fick ägaren själv göra i maskinen. Testkörning och ett ”samma fel” kom i telefonen. Huh? Vi köpte returfraktsedel och fick tillbaka den för att kolla en runda till. Lysrören var hela, och där slog det oss att CCFL-delen på kretskortet var körd. Det är baksidan med att inte kunna bänktesta enheter; basala fel kan missas.

Vi fick ett telefonnummer till återförsäljaren och ringde deras verkstad för att höra om de kunde vara behjälpliga med att leta upp var tändsignalen kommer in. Det är totalt 72 pinnar i enheten, så det är inte lätt att hitta denna. Halvtimman senare kom ett samtal tillbaka och där fick vi all information som behövdes för att starta igång skärmen och bekräfta att det faktiskt var CCFL-delen som var körd.

Då det nu hade gått rätt lång tid och ägaren behövde maskinen fanns det inte längre tid för att göra en felsökning och reparera CCFL, utan vi fick istället tänka helt utanför ramarna för att få igång belysningen. Idag, söndag 1:a maj, trollade vi lite Med hjälp av LED-strips och tjuvkoppling till 12V-banor. Det gick vägen, och skärmen ville till slut starta normalt \o/

Stort tack till Axima Linköping som gav en hjälpande hand i detta ärende.