Kategorier
Reparation

Agro LH5000

Telefonen ringde förra veckan gällande en sprutmonitor Agro LH5000 som gått på semester. Omständigheterna var lite oklara, men en gissning från ägarens håll var att när de använde starthjälp till traktorn råkade LH5000 vara inkopplad och fick sig en käftsmäll den vägen.

Enheten låg på arbetsbänken och började skruvas isär. När ena kortsidan var lös kördes näsan ner för att ta en sniff. Enheten hade den karakteristiska doften ”electronique brûlée” signerat Karl Lagerfeldt, och jag satte där en krona på att det skulle finnas synliga skador.

Bägge kortsidor och ungefär en halv miljard skruvar senare var de tre kretskorten frilagda, och mycket riktigt; en klump med sot norr om högwattsmotståndet. Motståndet som sådant hade inga skador, troddes det, men mikroskopet fick Lasse Brännström att hoppa fram och skrika ”FEL FEL FEL!”. Det fanns en spricka tvärs över, men det gick inte att se med blotta ögat.

Det skitsvåra i det läget var att lista ut motståndets värde. Med avbrott funkade inte multimetern, och på grund av värmeutveckling hade märkningen dunstat bort. Att bara plocka fram en ny tre-wattare på känn funkar inte alls, det blir skit och passkaka av allt, så hur fasiken löser man det?

Enter Sherlock Holmes.

Längre fram, efter kondingen, går ledningen till en konding och därefter till en LM2940. Googla datablad och inse att ledningen kommer till ”in”. Noice, för det innebär att all inkommande spänning till regulatorn måste gå /genom/ motståndet, och nu när det är krupp funkar inte ett jota.

Steg två; gå bakåt från motståndet och se var det mynnar. Först rakt in i ett pi-filter, därefter till katoden på en diod lika stor som  Mr. Creosote. Dioden står pall mot sex ampere och var hel, så i en match mellan denna och motståndet var det den senare som fick gå hem med rullator.

Så, motståndet är hela kärnan här. Dess funktion är (troligtvis) att bromsa inrusningsströmmen vid tillslag. Ju högre värde desto bättre broms, men för högt värde och regulatorn blir arg. Vi höftade med ett trådlindat effektmotstånd på 4.7 ohm och kopplade sen på matningen för att testköra.

Labbaggregatet skrek kortslutning, men inte på banan fram till regulatorn, utan något helt annat. Fram med värmekamera och hitta en drös kortslutna dioder. Byt allihop, men inse att en av dem är en 15 volts TVS-diod. Bummer, såna specialare finns troligtvis inte i lager.

(parentes: TVS står för Transient Voltage Suppressor och är en speciell typ av skyddsdiod som trollar bort spikar. Google har mer information för den intresserade)

En lätt desperat titt i ”överblivet”-lådan och vi hittade en BZW-06, som är just en TVS. Turen att hitta en sån är på snudd till osannolik, men fram åkte den och löddes fast på stört.

Testkörning visade sen inga kortslutningar, och när en sjukt gullig liten traktor körandes över skärmen gick det inte att hålla kvar skrattet. Traktorn var verkligen pricken över i.

Challenge completed!