Kategorier
Reparation

Hardi HM1500

Det kom in en Hardi HM-1500 med ett lite diffust fel. ”Switcharna funkar, men displayen återger ingen information”, sa kunden. Rent spontant kändes detta som en defekt display vilket oftast är en lätt match.

Hela klabbet lades på arbetsbänken och 12V tryckes i. Avsikten var att se om det fanns något som helst livstecken i displayen, men det var helt dött. Inga blink, ingenting. Labbaggregatet sade att hela enheten, alla tre boxar tillsammans, förbrukade 10 milliampere, vilket är alldeles för lite. Någonting är vajsing nånstans, och det var dags att ta reda på vad.

Skärmboxen togs isär. Nånstans där görs 12V om till 5V som elektroniker använder, men vi struntade i att leta regulatorn och luskade ut var 5V kunde matas direkt för att se vad som hände. Facit: inte ett jota hände, vilket kan innebära en halv miljard olika anledningar.

Med Sherlock Holmes-hatten på vandrade vi bakåt för att hitta regulatorn som befann sig nere i ena hörnet och var en annorlunda variant, vilket var anledningen till att denna missades vid första svepet. En titt runt om regulatorn för att kolla hjälpkomponenterna upptäckte vi att någon tidigare gjort en MacGyver-lösning genom att ta bort en av de tre skyddsdioderna och ersätta denna med en 1.5-kvadrats koppartråd. Wurt da furk?! Totalt livsfarligt tilltag och detta gjorde att vi behövde kontrollera komponent för komponent i ingångssteget för att säkerställa att inget var lattjo. Facit: En av de två kvarvarande Schottky-dioderna var helt kortsluten, medan den sista var intakt. Löd loss koppartråden och båda dioder, ersätt allt med tre nya Schottky i SMA-kapsel. Därefter spanade vi in regulatorn för att se var inkommande spänning hamnar och sen lista ut lämpligt ställe att mata dem på. Testkörning visade sen att displayen funkade fint som snus, så denna box ansågs nu vara färdig.

Kopplade sen ihop styrboxen med skärmboxen för att se om den kombinationen funkade. 12V rakt in på gristrynet, switchen till ”ON” och…inte ett skit hände. Det innebär att det finns någon sorts fel även i styrboxen, vilken oftast är en långtråkig historia att reparera på Hardi-sprutor för innanmätet är så in i vassen krångligt sammansatt, men ingen minns en fegis så det var bara att bita i den sura lödkolven och plocka isär allt i atomer för att komma åt elektroniken och se vad det var som hade hänt. Halvtimman senare hittades en skylt där det stod ”Gratis öl!”, så alla elektroner hade gått in i en återvändsgränd. Vi rev ner skylten och korrigerade resvägen, och då funkade till slut de två boxarna med varandra. Gôtt mos, jobbet är klart!

Trodde vi.

När alla tre boxar höll på att paketeras hördes nåt skramlande inuti vippboxen. Vände denna några gånger och det var inte inbilligt; något var _definitivt_ löst, och så ska det inte vara. Locket lyftes i ena hörnet och direkt ramlade det ut en metallbit och några plastskärvor. Metallbiten såg ut att vara ankaret i ett relä så på baksidan av kretskortet förväntades det att hitta just ett sådant. Döm istället den enorma förvåningen när vi hittade en av vipporna med en totalförstörd långsida. Metallgrejen var med andra ord den ena brytaren inuti vippan. Hur sjutton denna skada kunnat uppstå är höljt i dunkel, och problem två var att denna typ av brytare (15 ampere) inte finns i lager.

Ett snabbt telefonsamtal gjordes till kunden för att förklara läget, att det går att byta brytaren men det kräver 5-6 dagar i leveranstid och kunden behövde ha tillbaka Hardi-paketet helst i förrgår. En titt i lagret och vi hittade en snarlik brytare (DPDT), men i miniatyr vilket innebär mycket lägre strömtålighet (3 ampere). Hur mycket ström som Hardi-boxen använder är oklart, men turen var på hemmaplan denna gång för på baksidan av kortet satt en säkring bredvid varje vippbrytare och en huvudsäkring för hela boxen. Vippsäkringarna var på 0.5 ampere och huvudsäkringen var på 1.5 ampere. Detta borde rimligtvis innebära att strömmen aldrig kommer överskrida 3 ampere, vilket borde innebära att miniatyrvippan kommer att funka medan kunden själv beställer hem en ny brytare i lugn och ro.

På grund av tidspressen innan stopptid för paket togs aldrig några foton på miniatyrlösningen, men det som gjordes var att borra ett nytt hål i fronten och sen dra 6st 2dm-kablar mellan kretskortet och vippans anslutningar innan boxen slutligen kunde monteras ihop och allt kunde packas ihop och skickas iväg. Nio minuter efter stopptiden…men av okänd anledning kom paketet med för leverans iallafall och det bör vara framme hos kunden på måndag.

Lärdomarna var många denna gång. Det är exempelvis första gången det har funnits fel i alla tre Hardi-boxar; i normalfallet är det bara styrboxen som är defekt. MacGyver-lösningar brukar finnas lite här och var, men den som fanns i displayboxen var den mest förödande som hittills. Oskyldig till utseendet, men faktiskt lika illa som att köra in en spik i ett proppskåp. Saker Funkar(tm), men blir det något fel längre fram i ledet slutar det i Katastrof(tm). Här, i displayboxen, hann det inte gå så långt som till Katastrof(tm), men det var ändå illa nog.

Avslutningsvis kan sägas en sak som sagts förr men tåls att sägas igen:

VÅRBRUK! <3