Kategorier
Reparation

JCB 870

För ett tag sen dök det upp en displaymodul till en JCB, med beskrivningen ”Syns bara ett litet streck i mittersta mätaren”. Direkt for tankarna till att displayen är kass, vilket vore en mardröm för dessa displayer är Special(tm) och går inte byta mot vilket hopkok som helst.
 
Med kryssmejsel togs de sex skruvarna loss på baksidan och locket kunde lyftas av. Direkt syntes en brandhärd, mitt på kortet. Där har någon haft grillfest utan att bjuda in undertecknad. Allt givetvis inbakat i silikon så en komplett omfattning av skadan gick inte att beskåda i detta första skede, utan kortet skruvades loss för att baksidan skulle bli synlig.
 
Under kortet satt ett kort till, och under detta kortet satt ytterligare ett kort (tillhörande skärmen, men det visste vi inte då). Kort 1 och 2 satt ihop med en kort stump kabel, kort 2 och 3 satt ihop med en fastlödd stiftlist, som hade råkat ut för grav oxidering med massa släppta lödningar och bortslitna lödöar som resultat. Tre kretskort, tripp-trapp-trull: dåligt, sämre, sämst. Här var det bara att kavla upp ärmarna och börja kötta i misären.
 
Den korta stumpen kabel mellan kort 1 och 2 försvårade arbetet så denna löddes loss först av allt. Därefter klipptes stiftlisten på kort 3 loss och viorna rengjordes samt reparerades under mikroskop. Avslitna banor på samtliga sex hål så där blev det VM i patchkabel för att få rätsida på allt. I med ny hållist och kort 3 var därmed klart. Kort 2 fick även det lite patchning och sen en ny stiftlist.
 
Med kort 2 och 3 klara var det dags att dyka ner i brandhärden på kort 1, och där var det inga roliga miner nånstans. Den överdrivna mängden silikon hade på något vänster kapslat in värmen och orsakat en förödelse av sällan skådat slag. Att bara slita loss silikonen gick inte alls, för det satt signalbanor och fan och hans moster fast i det, så det var mikrotång och mikroskop för hela slanten även där.
 
Varför branden startade är oklart, men det stod klart att den mest skadade komponenten (av sju) var en kortsluten Schottky-diod och det är därför rimligt att anta att denna var orsaken. Dioder har en tendens att kasta in handduken när det blir för varmt, och när det blir kortslutning blir det ännu varmare, som skadar dioden ännu mer, och lavinspiralen ner i misären är då ett faktum.
 
Komponenter togs bort och kretskort reparerades innan nya komponenter sattes fast. Fixa och trixa så det blir snyggt igen, och därefter är det bara att hålla tummen för att det fungerar också. Tyvärr måste enheten sitta i maskinen för att kunna testköras, så först när ägaren hämtat och testkört den vet vi om allt gick vägen eller om vi måste vässa färdigheterna ytterligare inför nästa gång.