Kategorier
Reparation

Lännen 6600, Altek, Calibrator 2002

Dagens patienter: Bogballe Calibrator 2002, Lännen 6600 samt ett styrdon till en Altek-ventil.

Lännen hade felbeskrivning ”Ränder, svårt att se, blir svart ibland”, vilket i 99 fall av 100 indikerar att skärmen sjunger på sista versen. Det svåra här var att hitta en ersättare till denna något obsoleta modell (Optrex) men det gick till slut och ett skärmbyte senare funkar allt tipptopp. Det var dock inte helt enkelt att byta; tillverkaren hade envisats med att silikonera fast nästan varenda lös detalj i enheten. Kablar, FPC, etc; allt satt fast med silikon, av den segare typen som inte går att dra isär utan kräver saxklipp med kirurgisk precision. Det tog därför längre tid än brukligt för att byta skärmen.

Styrdosan till Altek-ventilen hade råkat ut för en olycka efter att oturen varit framme; tre komponenter (ett shutmotstånd, en tantalkonding och en TVS-diod) small efter att en kortslutning råkat hamna på agendan. Det svåra här låg i att identifiera komponenterna, men ägaren lyckades få tag på någon annan med samma typ av ventil och skickade över lite foton. Med hjälp av foton på de hela komponenterna lyckades vi ersätta de spränga, och det enda som återstår nu är att ägaren testar allt på plats när det kommit fram.

Calibrator visade sig vara en riktigt lurig rackare, som fick oss att sitta med skägget i brevlådan under många timmar innan vi till slut lyckades hitta rotorsaken. Det rapporterade felet var ”Tre knappar är borta”, och det luktade standardfel 1A på Calibrator: membran som vittrat sönder. Mätning på membranet visade inga som helst fel så vi fick kapitulera på den biten och istället göra en djupdykning i själva styrelektroniken. En inte helt lätt historia att skruva isär, med EMI-sköld och fyra MOSFET som satt fastskruvade i densamma. Säkert 15-20 muttrar fick tas loss innan vi kom åt kretskortet för att följa signalbanorna i mikroskopet, för att se var sjutton signalerna tog vägen.

Timman senare kliade vi fortfarande huvudet, och började bli tveksamma till att elektroniken var felet. Tog då en titt på membranet igen och av en ren slump råkade vi ohmmäta pinne 1 och 4. Dessa har ingen anslutning alls, men multimetern visade 1Mohm. Någon sorts skit hade alltså krupit in nånstans mellan de fyra lagren med plast och skapat en ledning på dessa två pinnar. Totalt ohittbart, egentligen, så det var rena turen att vi lyckades få tag på det där. Två skarvningar av 0.1mm-tråd senare och allt funkade tipptopp.

Win-win-win.