Kategorier
Reparation

Amada HFE 220

Ett återkommande problem för många tillverkningsindustrier är när det blir stopp i en maskin, med produktionsbortfall som resultat. När det händer startas i princip en timer och förluster staplas på hög. Kostnaderna kan bli enorma.

Sent igår tisdag ploppade det upp ett nytt ärende i systemet. En tillverkare fem mil bort hade en maskin som inte längre fungerade på grund av en havererad dator, och det var akut. Ett samtal senare bokade vi in ett besök imorse för att mäta lite på plats; vi var nämligen inte 100% övertygade att just datorn var felet så vi ville utesluta nätdelen (som är en vanlig felkälla).

Väl på plats och mängder av mätningar senare kunde vi konstatera med 100% säkerhet att det faktiskt var datorn som var körd, så denna togs med till verkstan för en djupare koll. Skulle den inte gå att reparera hade företaget möjlighet att köpa hem en ny från tillverkaren, men med den dryga prislappen ville man göra ett försök här först.

Felet visade sig vara att knappcellsbatteriet (CR2032, fastlött) var dränerat på grund av en kortsluten diod, och båda dessa låste datorn vid bootningen.

Nytt batteri och diod och datorn startade sen upp som om inget hade hänt. Företaget slapp därmed punga ut med hisnande 70k + moms för en ny dator, och den gamla datorn slapp hamna i återvinningen vilket sparade in på jordens resurser.

Win-win för alla.