Kategorier
Reparation

Calibrator 2003

Calibrator med död skärm brukar resultera i att ägaren får köpa en helt ny enhet då skärmarna inte går att få tag, så det finns helt enkelt inget att byta mot.

I veckan kom det in ett akutjobb: en Calibrator 2003 med livlös skärm där belysningen funkade, men inget syntes. Mer ofta än sällan brukar det innebära att skärmen lagt av, men innan det är säkerställt att det faktiskt _är_ skärmen som lagt av finns det alltid en chans att det kan vara något annat.

I denna enhet visade det sig att det var fullt liv i luckan i hela enheten, utom just på skärmen annat än belysningen. Skärmen är så special att det inte ens finns dokumentation. Enda möjligheten att gissa och lista ut saker är därför att gå på erfarenheten, hur skärmar i det generella fallet brukar bete sig och kommunicera med den styrande mikroprocessorn.

Det visade sig att spänningsreguleringen för LCD-pixlarna låg på -8V när det i normalfallet ska ligga mellan 12-15 minus. Regulatorn, en MAX749, byttes men felet kvarstår. Lång historia kort: en liten skitkomponent – en MLCC – som satt i regulatorns feedback-nät hade begått harakiri och gjort att utspänningen blev fel. Den var inte kortsluten, annars hade den synts i värmekameran och därmed varit en enkel match, så att hitta och säkerställa den kondensatorn via mikroskopet tog sin lilla tid.

I och med den nyvunna erfarenheten från denna reparation så finns det numer hopp för att kunna reparera ännu fler Calibrator i framtiden, då alla enheter använder samma/snarlik typ av regulering för sina specialskärmar. Blanka skärmar behöver därför nu inte automatiskt innebära ”Lämna enheten på återvinningen utan att passera gå”, utan det blir istället ”Det finns hopp!”.