Kategorier
Reparation

Axion, Överrum och aggregat

Första veckan efter semestern avklarad. Direkt på måndagsmorgonen blev vi kastade rakt i korselden i form av ett akutjobb där styrenheten till en spruta lagt av. Denna väntar nu på reservdelar, och strax därpå betade vi av den stora jobbhögen genom att få iväg sju reparationer på måndag och tisdag.

På onsdag blev tre till klara så dessa skeppades iväg tidigt på morgonen, men redan vid lunch kom Postnord med tre nya paket så dagsnetto hann aldrig förändras. Vad värre var är att dessa tre paket innehåll inte mindre än sex stängselaggregat som säckat ihop. Eller, med andra ord: åsksäsongen har börjat!

Igår torsdag begav vi oss till Göteborg för att besöka Elfack på Svenska Mässan. Även om mässan inte var helt linje med denna verksamhet lyckades vi ändå knyta några nya kontakter, och den som lever får se; kanske kan det bli något spännande kundrelationer av det i slutändan.

Idag fredag lyckades vi äntligen knäcka nöten på en Claas Axion 870 (bild 1). Vi köpte hem en ny skärm innan semestern men kunden skickade tillbaka enheten och sa ”Det går inte se något, belysningen funkar fortfarande inte!”. Lång historia kort visade det sig vara en kallödning på LVDS-kontakten på kretskortet. En omlödning av denna löste till slut hela problemet.

Vi rotade även i en rejäl brandhärd på en Överum Combijet (bild 2 och 3). Det hade brunnit deluxe på kretskortet och några nersmälta komponenter hade ramlat av. En lång tids tittande och klurande i mikroskopet kom vi till slut fram till en – förhoppningsvis fungerande – lösning, men som alltid med brandskador är det svårt; det kan finnas rester i mellanlagren på kretskorten och dessa är dels svåra att hitta, och dels Mission Unpossible att sanera. Ägaren får paketet nästa vecka och först då vet vi om det funkar eller inte. Tummar hålles.

Sist men inte minst en vänlig påminnelse om farorna med att serva stängselaggregat. Bild 4 visar mätning på pulskondensatorerna ungefär fem minuter efter att testkörningen blev klar. De bibehåller mycket hög spänning (upp till 1kV) under väldigt lång tid efter att allt är strömlöst, så om man har för avsikt att felsöka dessa är det av största vikt att dränera kondensatorerna innan. Detta görs lämpligast med ett högohmigt motstånd som tål hög effekt (2kohm / 20W kör vi med) för att få ner spänningen till hanterbara nivåer utan att orsaka för hög strömrusning. Är kondensatorerna fulladdade medan man mekar är det stor risk att man åker på en rejäl kyss. Denna är – oftast – inte dödlig, men kollosalt smärtsam. Dräm till en hammare rakt på ett finger och du komme ganska nära i hur ont det gör.

Enligt uppgift kommer (minst) ytterligare 10st stängselaggregat in på service inom kort, och givet hur varm sommaren spås att bli kommer det förhoppningsvis dyka upp många fler aggregat detta år!

Det var allt för denna vecka. Mycket att stå i, och vi blir igen påminda om att förra veckans semester var välbehövlig. Det är viktigt att ta paus ibland, innan belastningen blir alldeles för hög.