Kategorier
Reparation

Rauch Axis

Det kom in en Rauch-enhet tidigare under våren. Den hade blivit fuktskadad efter att ha stått ute och ville inte längre vara med i leken.
 
Efter 90 minuter djupdykning bland elektronerna lyckades vi fortfarande inte komma underfund med hur den ska strömsättas. Matning in på + och – men allt var livlöst. Den gäckade alla totalt, så den fick stå i skamvrån ett tag medan undertecknad processade fram hur fortsättning kan ske.
 
Nya tag togs härom dagen men resultatet var detsamma; enheten vägrar att starta, trots otaliga tjuvkopplingar och minst tre sorters by-pass. Den virtuella skylten ”JAG VILL INTE!” hängde framför, och handduken var redo att kastas in.
 
Precis när enheten skulle skruvas ihop upptäcktes på baksidan av panelen att flexkabeln, som går till frontknapparna, ser ut att sitta i en sockel. Om den sitter i en sockel betyder det att det sitter ett kretskort där, vilket det normalt inte gör på frontpaneler med tryckta ledningsbanor (på plast). Vi chansade och pillade upp ena hörnet på fronten för att se om nåt fanns där.
 
TITTUT: Där fanns det minsann ett kretskort, och där syntes tydliga fuktskador; begynnande rost på skruvar och ärg på kretskortet. Letade då upp power-knappen för att kontinuitetsmäta den, men helt utan resultat. Följde ledningsbanan i mikroskop men inga avbrott fanns. Vafan?
 
Ny vända i mikroskopet. Centimeter för centimeter följde vi banan, tills vi hittade ett ställe med lite orange färg. Fram med skrapan för att ta bort lacken, och BOOOOM: där var det avbrott! Inte ett, inte två, utan fyra avbrott på hela ledningen, helt osynliga för blotta ögat.
 
Fram med kynar-tråd, skarva en ledning mellan knappen och sockeln, mata enheten med lite spänning, tryck på knappen, och … l-i-v-s-t-e-c-k-e-n!
 
När knappen släpptes så försvann livstecknena, och inget hann dyka upp på skärmen. En titt på skärmen i mikroskopet avslöjade ett par skuggor som kan ha med fukt att göra. Har det kommit in fukt är skärmen helt körd och måste bytas, men det finns också en tänkbar möjlighet att enheten stänger av sig själv för att det inte finns någon maskin att kommunicera med. Ägaren beslöt därför att chansa, så enheten är nu på väg tillbaka och vi biter naglarna fram till testresultatet dyker upp.
 
Preliminär bedömning är att det är 50-50 att det funkar, men det återstår att se.