Kategorier
Reparation

Mullerup If2

Mullerup fodervagn, där ett ytmonterat motstånd hade brunnit och orsakat totalt driftstopp. Kostnad för ett nytt styrkort ligger mellan 25-75k beroende på var i näringskedjan man frågar, och det var ändå för dyrt så kortet hamnade här på bänken.

Att byta motstånd är lätt, men saken är att ett motstånd brinner inte av sig självt; det finns alltid en bakomliggande orsak. Att hitta orsaken är inte lika lätt. Enter gråa hår, nagelbitning och ”det där går ju fan inte!” i lagoma doser.

2h under mikroskopet senare korades vinnaren: en MLCC, en keramisk kondensator, var kortsluten (utan att det syntes utanpå) och drog med sig saker när handduken kastades in. En liten fjantkomponent i prisklassen 40 öre stoppade djur från att få mat. Troligtvis, skall tilläggas, för fodermaskinen testkörs imorgon bitti så först då vet vi /egentligen/ om vi lyckades eller om det finns fler fel.

Men oavsett: vi kunde inte undgå tanken på rubriksättningen på det hela om faktiskt visade sig vara MLCC som sänkte ett femsiffrigt styrkort, och om typ Aftonbladet hade fått nys om denna domedagshistoria:

MLCC HAVERERAD – DJUR I SVÄLTNÖD

Det här var iallafall definitivt en lärorik utmaning.