Kategorier
Reparation

Delaval VMS

Det kom in en akutjobb i form av en styrpanel till Delaval VMS (mjölkrobot) där touchen gett upp, så det var bara att kavla upp ärmarna och dyka ner.

Det första vi upptäckte var att varenda kondensator hade svällt, vilket är ett säkert tecken på att det är något fuffens på gång. Vi bytte därför ut varenda en innan vi ens gav oss på något annat. Därefter blev det en inspektion av touch-glaset, vilket – utöver en del smuts – var fruktlöst. Inga sprickor någonstans, ingenting som ens påminner om att något är defekt. Försiktigt antog vi att touch-glaset som sådant är intakt och därmed inte felkällan.

Blicken gick sen mot touchens styrkort (nere t.v). Inte ens där syntes några skador, vilket gjorde att hela jobbet blev plötsligt jättesvårt; touchen funkar inte, men vi kan inte utesluta vare sig styrkortet eller touch-glaset. Touch-glas är i princip unobtanium och nästan omöjliga att få tag på, då det inte finns någon vettig standard bland dem, så det enda vi faktiskt kunde ge oss på en i-blindo-reparation var på styrkortet.

Styrkortet hade tre kretsar: en processor, ett RS232-interface och en spänningsövervakare. Processorn, som har programkod i sig, går inte att byta (eller ja, GÅR gör det, men programkoden går inte att få ut). Kvarstår gör då ett byte av övervakaren samt RS232. Sagt och gjort.

Testkörning startar skärmen, som (fritt från minnet) visar texten ”No cameras connected”, och sen satte den sig i strömsparläge. Därmed kunde touchen inte testköras. Verdammt. Enda att göra i detta läge var att skicka tillbaka till ägaren som själv får testa när allt annat är ikopplat.

Ägaren ringde dagen efter och sa att touchen tyvärr inte fungerade, chansningen gick därmed inte hem. Han sa att han fått låna hem en annan enhet som de kör med så det var inte längre akut. Där och då kom en idé: om man byter de båda touch-korten i skärmarna så går det att få reda på om det är styrkortet som gett upp (felet flyttas från skärm 1 till skärm 2) eller om det är touch-glaset (felet stannar kvar i 1).

Igår eftermiddag kom ett samtal där det efterfrågades hur de skulle gå tillväga för att byta, och exakt vad vitsen med det hela är. Efter förklaringen kom ett ”vi testar och ringer tillbaka om vi kör fast”. Imorse kom samtalet, och tankarna kretsade kring ”det funkade inte”.

Döm då till den enorma förvåningen när BÄGGE skärmar funkar bra efter att de båda styrkorten bytt plats!

Riktigt hur det där gick till går inte att svara på, men den bästa gissningen är att det på något sätt varit glapp i touchens anslutningskabel och att det rättades till när de bytte korten. Det är dock ändå lite märkligt eftersom samma kabel drogs ur / sattes i flera gånger när den låg här på arbetsbänken.

Det är inte ofta vi slår två juver i en smäll men när det väl händer är det bara att tacka och ta emot. Challenge completed!