Kategorier
Reparation

Bale Command (New Holland)

Idag landade det en Bale Command (New Holland) på arbetsbänken. Årsmodell 90-tal och till synes med relativt enkel elektronik i sig, men med ett tjockt lager lack på sig vilket försvårade felsökningen en del.

Felbeskrivningen löd ”startar inte” / ”startar bara ibland”, så det som behövde göras var att lista ut hur matningen skulle in i enheten, för att vi skulle kunna göra en testkörning. Men; på grund av lacken visade det sig vara svårare än väntat.

En gigantisk säkring satt i närheten av kontaktstycket, och detta är ofta en rejäl ”tell” för att det är där spänningen kommer in. Kontinuitetsmätning visade två pinnar för matning, och jord var relativt enkelt att lista ut. In med 12V och ungefär 5mA konsumerades av enheten, vilket vittnar om någon sorts aktivitet. So far so good.

Sen kom det riktigt djäkla svåra momentet.

Jättelång historia kort: en 5V-regulator ser till att det finns spänning nog för att reagera på ”power on”-knappen på framsidan. Denna knappen drar relät, som då ger konstant 12V-blås till vissa delar av enheten. Detta är huvudfunktionen.

Det svåra låg i att /både/ reläet och regulatorn hade säckat ihop, vilket fördubblade svårighetsgraden vid felsökningen eftersom reläet behöver regulatorn och regulatorn behöver reläet. Med en rejäl dos erfarenhet i bagaget gick det naturligtvis inte att lura oss i det långa loppet, men om sanningen ska fram så satt vi med skägget i brevlådan ett bra tag innan vi lyckades komma på vad sjutton det var som försiggick.

Relä och regulator är nu beställda, och vi väntar bara på att de ska anlända. Därefter får vi se om det räcker med byte av dessa, eller om det finns fler överraskningar bortom horisonten.