Kategorier
Reparation

Ålö lastarspak

En Ålö lastarspak kom in med felbeskrivningen ”funktion 3 har slutat fungera”. Ett samtal till ägaren och vi blev informerade om att funktion 3 innebär ”håll inne andra tumknappen på spakens vänstra sida, och rör spaken sidleds”. Den beskrivningen gjorde att vi kunde smalna av sökfältet rätt rejält, så spaken skruvades isär i atomer för att de vad som stod på.

Spaken och tre knappar sitter i samma fysiska paket, men de är helt separerade elektriskt. Själva spaken går direkt till ett kretskort i själva spakchassit, medan knapparna går till ett mindre kretskort på samma del som spaken.

Primära hypotesen här var att knapparna lagt av rent fysiskt, vilket innebär att det isåfall skulle bli svårt att kontinuitetsmäta dem direkt på kontakten. Spaken demonterades efter en hel del klurande (en stark fjäder mitt i gjorde livet surt för alla) så att vi sen kunde ta en titt på knapparna, men direkt märktes något annat: två av de fyra ledarna var avslitna. Oopsy Daisy, liksom.

Kablarna skarvades ihop och hela knapp-paketet kontinuitetsmättes för att se om saker funkar bra. Allt var utan anmärkningar, och troligtvis var detta det enda felet. Först när ägaren testkört allting inkopplat i maskinen vet vi om saken är biff eller om det krävs lite mer handpåläggning.

Här och nu kan vi inte göra mer än att vänta på speditören som hämtar upp paketet för distribution. Därefter dyker vi ner i nästa pryl som står på kö.