Kategorier
Reparation

Styrkort till motorgrind

Tripp, trapp och trull är inne på en översyn. Detta är tre (separata) styrkort till en motoriserad väggrind och alla har råkat ut för olika sorters missöde. Kort 1 råkade få 230V in på en 24V-utgång, kort 2 råkade få in 380V (tvåfas) på ingången för 230V (enfas), medan kort 3 sades ha en död 24V-utgång.

Kort 3 hittade vi inga fel på (se bild två) och när ägaren mätte på den ena av de två motorrerna, som kortet styr, visade det sig att den var helkörd. Troligen är det därför kortet sade sig ha 0V på utgången, så vi lade det åt sidan.

Kort 1 och 2, däremot, hade väldigt intressanta skador. Med 380V in så var det dödsstöten för varenda komponent i ingångssteget då dessa var specade till endast 250VAC. Normalt sett ska det bli Hiroshima av en så stor avvikelse i spänningen, men inte en enda komponent visade några tecken på skador utifrån. Internt, däremot… Uj uj uj, det var som att försöka mäta blodtryck på ett bildäck.

I det andra fallet, med 230VAC in på 24VDC, borde det ha synts en total förödelse även där men icke sa Nicke. Reläer och MOSFET utvändigt som att besöka ett kloster; tyst och rent, men invändigt var det som att besöka efterfesten till Ragnarök.

Bortåt 25 komponenter har nu beställts, och innan de har kommit plockar vi fram nästa jobb i högen. Vilket det blir vet vi dock inte just nu.