Kategorier
Reparation

Reningsverk i Norge

Dagen före midsommar, vad kan gå fel?

Svar: ett reningsverk i Norge.

Strömstad ringde imorse. Nåt med vatten hade pajat, för det hade hänt något så att 400V kom in i nåt som egentligen ville ha 230V. Detaljerna var lite oklara, men det sades vara synliga skador på elektroniken.

Runt 12 dök det upp en norsk kvinna med prylen i fråga och ger lite mer info om vad prylen gör: ”rengöring av sjö-vann”. ”Till konstbevattning?”, ”Nej, till  dricksvatten”.

Akut gånger femhundra, med andra ord.

Gick till arbetsbänken, tryckte på delete-knappen och dök sen ner i boxen. Som gissat hade en kretskortstransformator blivit grillad. Rejält. Så även en 10A PCB-säkring. Säkringen fanns i lager, men inte transformatorn. Det blev då turbofart till Överby och handla den minsta trafon som fanns på Kjell & Company samt en IP66-box. Sen hem till verkstan, sätta sig i MacGyver-läge och därefter trolla med knäna, för transformatorn hade fel formfaktor.

Allt detta medan norskan satt och väntade i bilen på parkeringen, så stressnivån låg på Jupiter och fokus var skarpare än den mest välslipade diamanten.

Till slut blev allt klart och redo att provköra. Norskan – som väntat bortåt två timmar – bjöds in till verkstan inför den första testkörningen; det var vinna eller skamvrån som gällde.

Facit: win.

Tummen upp, och sen blev det plattan i botten hem för hennes del; nu kan folk få dricksvatten igen.