Kategorier
Reparation

Batteripack till elcykel

Kvällens intressanta, och högst livsfarliga, reparation: ett batteripack till en elcykel.

Av misstag hade det kommit in en skruv i ladduttaget hemma hos ägaren. Det sa *SPRAAAAK* och kontakten svetsade sönder sig själv. Undersökning visade att det var en DC-kontakt, med en helt okänd formfaktor som aldrig skådats här förr.

Alla uppenbara sladdar som hade med batteriet att göra drogs ut, och det mättes lite på kontakten. Då sa det *SPRAAAAK* igen, och en djup fundering togs över vad det var som hände.

En närmare, något mer försiktig, inspektion visade att även om sladdar samt säkring plockats ur är fortfarande batteripacket fastlött på kretskortet och har direktkontakt med laddkontakten. Ingen som helst säkerhet mellan. Med tanke på att det handlar om 40 litiumceller är det här en fullkomligt livsfarlig konstruktion!

Men, problem är till för att lösas. Ägaren gick med på att slänga DC-kontakten och att låta kreativiteten plockas fram. Beslutet landade på att byta ut både laddaren och batteripacket till DIN 3-kontakter, och efter cirka trekvart av borrande, skruvande, lödande och krympslangande blev det klart.